Sunday , 9 May 2021

LISTA MONUMENTELOR ISTORICE DIN COSTINESTI

Lista Monumentelor Istorice, MO nr. 646 bis /16/07/2004

Situl arheologic de la Costinesti, punct “Parthenopolis”. La cca. 250 m N de Pescarie, in malul mancat de ape; la 200-300 m N – obiectivul 2.

Asezare. La cca. 250 m N de Pescarie, in malul mancat de ape; la 200-300 m N – obiectivul 2. Epoca romana.

Asezare (Parthenopolis). La cca. 250 m N de Pescarie, in malul mancat de ape. sec. IV a. Chr. – sec.VI p. Chr.

Tumuli. La cca. 250 m N de Pescarie, in malul mancat de ape. Epoca antica.

Asezare. La 2 km NE de intersectia soselei nationale Constanta, Mangalia cu drumul spre Costinesti, la 200 m de punctul electric. Sec. IV a. Chr. Epoca elenistica.

Situl arheologic de la Costinesti. La N de tabara, pe micul promontoriu intre mare si lac.

Asezare. La N de tabara, pe micul promontoriu intre mare si lac. Epoca romana.

Asezare. La N de tabara, pe micul promontoriu intre mare si lac. Neolitic.

 

O locaţie stabilită de comunişti, luată ca literă de lege

În anii 60-70, în plină campanie de ridicare a staţiunii Costineşti, câţiva arheologi ai României comuniste au cercetat superficial zona şi au „stabilit” rapid că vechiul polis grecesc Parthenopolis este sub ape, începând din malul mâncat de ape şi până în largul mării. Concluzia de atunci este, în mod cu totul şocant, luată ca literă de lege şi astăzi, iar pe lista monumentelor istorice din judeţul nostru, Parthenopolis apare ca fiind doar în apropierea Pescăriei, în totalitate submers. Teoria nu a mai fost verificată ulterior. O rezolvare convenabilă pentru toată lumea!!! Vorbim însă despre un oraş antic, care a avut o existenţă de mai bine de un mileniu, de la portul grecilor din sec IV î.H şi până la oraşul roman din epoca romano bizantină (sec.IV-VI d.H). Într-o perioadă atât de lungă, urbea a avut însă dimensiuni diferite, fiind mai întinsă în momentele de dezvoltare şi mai restrânsă, în anii de criză.

Muzeul ţine cu turismul!

De-a lungul timpului, la Costineşti şi la Schitu s-au descoperit întâmplător dovezi ale existenţei polisului, dar şi al unor aşezări civile învecinate. Am luat legătura cu Gabriel Custurea, directorul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, care ne-a declarat: „Situl Partheonopolis a fost de mult identificat de specialişti cu mult mai multă carte decât noi(!). Totul e submers şi marea a mâncat din oraş, pentru că nu a fost înnisipare a golfului şi formare de lac, cum este cazul de exemplu la cetatea Argamum (n.r. cea mai veche aşezare grecească, mai „bătrână” decât Histria, identificată la Capul Doloşman, judeţul Tulcea).” Custurea a recunoscut însă că există zone de interes arheologic şi pe raza Costineştiului modern, dar minimalizează importanţa acestora. „Nu s-a săpat efectiv la Costineşti, s-a făcut doar periegheză (n.r. săpături de suprafaţă, prin sondaj, de evaluare a potenţialului arheologic) s-au descoperit doar câteva obiecte, nimic spectaculos, nu vorbim despre edificii sau monumente”.  Directorul MINAC a uitat însă în mod cu totul surprinzător de o serie de descoperiri, care conduc logic la concluzia unor vestigii extraordinare pe locaţia Costineştiului modern. Vorbim mai întâi de construcţiile descoperite în anii 30 de Radu Vulpe, de mormintele romane şi de statuia zeiţei Cybele din anii 50-60, dar şi de Portul identificat de Vasile Canarache în apropierea lacului. Să spunem că acestea ar fi descoperiri vechi, făcute de specialiştii pe care Custurea îi consideră superiori celor de acum. Ce ne facem însă cu evidenţele din 2006? În timpul unor lucrări efectuate la intrarea în localitate, în zona pompelor de apă, arheologii MINAC au descoperit 3 locuinţe de perioadă elenistică (sec IV-II î.h), traversate de un drum superb de ceramică. Concluziile au fost publicate în Pontica, dar apoi uitate total. Cu siguranţă, noi săpături ar demonstra teoria, potrivit căreia urbea elenă şi apoi cetatea romană se întindeau amândouă şi în zona aşezării moderne.

Check Also

MONUMENTE SI LUCRARI DE ARTA

Intreg teritoriul statiunii este un veritabil muzeu in aer liber. Gratie taberelor de sculptura organizate …