Monday , 1 March 2021

PAROHIA SCHITU

Localitatea Schitu este un sat care apartine de comuna Costinesti si se afla pe vechea vatra a unei mici colonii grecesti Parthenopolis iar in perioada stapanirii otomane Mangea Punar.
In anul 1897, dupa Razboiul de independenta din 1877-1878, in vechea localitate turceasca Mangea Punar sunt aduse pentru colonizare cateva familii de germani din Ucraina. Dupa I Razboi Mondial incep sa colonizeze localitatea familii de romani venite din Oltenia, Muntenia si Ardeal. Astfel in Mangea Punar- Schitu locuiau la acea vreme germani, romani, bulgari, lipoveni, turci si tatari.
Pana la instalarea propriu-zisa a primului preot, in persoana preotului Marza Alexei, in data de 28 august 1946, localitatea a fost deservita din punct de vedere religios de preotii slujitori din localitatea Domnita Elena(23 August).
In data de 26 aprilie 1936 locuitorii comunei Schitu inainteaza Sfintei Episcopii un proces-verbal pentru aprobarea «Comitetului de constructie al Bisericii ortodoxe din satul Schitul ». La aceasta data apare ca preot slujitor preotul Ion Mantoiu de la Parohia Domnita Elena, iar ca presedinte al acestui comitet G-ralul Grigore Berindei.
La data de 20 martie 1937 preotul Ion Mantoiu face o « LISTA » a locuitorilor crestin-ortodocsi ai Parohiei Domnita Elena, satul Schitu insumand un numar de 79 de capi de familie.
Datorita faptului ca fondurile financiare pentru ridicarea unui lacas de cult erau reduse, incepuse al II-lea Razboi Mondial, s-a abandonat proiectul ridicarii acestuia. O data cu venirea si stabilirea preotului basarabean Marza Alexei in localiate in august 1946, fosta bacanie a lui mos Enciu este transformata in casa de rugaciune. Astfel, lucrarile de amenajare au fost realizate incepand cu data de 15 septembrie 1947 « cu multa munca si zel de catre Ilie Trasca, Ion Serban si fostul primar Ion Zibileanu » si s-au definitivat in primavara anului urmator cand s-a cerut Episcopiei Constanta « trimiterea unui delegat cu Sfantul Antimis si sfintirea casei de rugaciune ».
Pe data de 25 aprilie 1948 Prea Sfintitul Chesarie, Episcopul Constantei savarseste sfintirea primului lacas de cult din localitatea Schitu.
Dupa moartea parintelui Alexei survenita la data de 24.oct. 1966, localitatea ramane fara preot, fiind suplinita de preoti din Eforie sud si Tuzla.
In timpul pastoririi preotului Victor Capus 1974-1993, casa de rugaciune avea sa se transforme in biserica propriu-zisa cu altar, catapeteasma din stejar, strani, pictura, etc. si sa fie sfintita de catre I.P.S. Antim Nica, Arhiepiscopul Dunarii de Jos. Dupa iesirea la pensie a parintelui Victor Capus in 1993 este numit paroh preotul Vasile Baltaretu care slujeste in perioada 1993-1999 . In perioada 1999-2008 paroh a fost preotul Iulian Nedelea.
In data de 19 februarie 2008, cu binecuvantarea I.P.S. Tedosie, Arhiepiscopul Tomisului, vechea bacanie din paianta a lui mos Enciu, afectata fiind de inundatiile din septembrie 2005, avea sa fie demolata. A doua zi arhipastorul locului, I.P.S. Teodosie, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi, avea sa vina sa sfintesca locul pe care se afla astazi biserica satului Schitu din comuna Costinesti.
La sfarsitul aceluiasi an 2008, preotul paroh Tanase Abagiu ajutat fiind de domnul Traian Cristea, primarul comunei Costinesti, Consiliul Local si enoriasi, finalizeaza lucrarile de constructie la noua biserica. Executantul lucrarii a fost firma S.C. SCAF CONSTRUCT S.R.L., director fiind domnul Codin Dragan, iar proiectant a fost domnul Anghel Constantin, directorul S.C. Anghel Saligny S.R.L.
Cu ajutorul financiar al enoriasilor au fost cumparate toate obiectele de cult din biserica, vesminte, candelabre, iconostase si strani din stejar, etc.
In data de 05 decembrie 2009, I.P.S. Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi, a savarsit slujba de tarnosire a bisericii si a oferit parintelui paroh Tanase Abagiu gradul de iconom.
Din primavara anului 2013 cu binecuvantarea I.P.S. Teodosie al Tomisului si cu aprobarea Comisiei de Pictura a Patriarhiei Romane au fost incepute lucrarile de pictura in tehnica fresco sub indrumarea pictorului Botea Adrian, enorias al parohiei noastre.
Scrie Doamne in cartea vietii Tale pe toti enoriasii, ctitorii si binefacatorii acestui sfant lacas.

PAROH
PR.ICON. TANASE ABAGIU