Monday , 12 April 2021

SCHIMBĂRI în cazul șoferilor BOLNAVI de DIABET și cu AFECȚIUNI CARDIACE!

Persoanele care suferă de diabet sau boli cardiace vor avea nevoie de avizul medicului specialist pentru a putea obține sau reînnoi permisul de conducere. Ministerul Sănătății a postat pe siteul propriu un ordin spre dezbatere publică. 

Ministerul Sănătății specifică în ordin, la Art.1, că normele minime privind aptitudinile fizice şi mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii nr.1162/2010, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.631 din 8 septembrie 2010, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează: Afecţiunile cardiovasculare pot determina o alterare bruscă a funcţiilor cerebrale, care constituie un pericol pentru siguranţa rutieră, reprezentând un motiv pentru interzicerea, cu titlu temporar sau permanent, a conducerii unui autovehicul. Cât despre diabetul zaharat, subpunctele 5.2.1 și 5.2.2. se modifică și vor avea următorul cuprins: Un candidat sau un conducător auto care suferă de diabet zaharat și care urmează un tratament medicamentos cu risc de inducere a hipoglicemiei trebuie să demonstreze că înțelege riscurile hipoglicemiei și că este capabil să țină sub control aceste episoade; nu se eliberează și nu se reînnoiesc permisele de conducere auto în cazul solicitanților sau conducătorilor auto care nu au primit informații referitoare la aceste riscuri și nu sunt deplin conștienți de implicațiile hipoglicemiei.

În cazul în care un candidat sau un conducător auto cu diabet zaharat urmează un tratament medicamentos, eliberarea sau reînnoirea permiselor se efectuează numai pe baza avizului medicului diabetolog și, după caz, pe baza unor controale medicale periodice efectuate la intervale de maxim 5 ani; nu se eliberează și nu se reînnoiesc permisele de conducere în cazul candidaților sau conducătorilor auto cu hipoglicemie cronică gravă decât dacă solicitările sunt susținute de un aviz al medicului diabetolog și de efectuarea unor controale medicale periodice; în cazul hipoglicemiilor cronice grave în timpul orelor de activitate, permisul de conducere auto se eliberează sau se reînnoiește numai după ce au trecut 3 luni de la cel mai recent episod.

Permisele de conducere auto pot fi eliberate sau reînnoite în cazuri excepționale, cu condiția ca solicitarea respectivăsă fie justificată corespunzător prin aviz medical diabetologic și să facă obiectul unui control medical periodic care să garanteze că persoana în cauză este în continuare capabilă să conducă autovehiculul în siguranță, ținând seama de efectele afecțiunii respective. La Art. IV din ordin, ministrul sănătății specifică: ” Prezentul ordin transpune prevederile Directivei 2016/1106/UE a Comisiei din 7 iulie 2016, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr.183/08.07.2016, de modificare a Directivei 2006/126/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 20 decembrie 2006 privind permisele de conducere”.

Documentul poate fi consultat AICI:

Ordin-modif.1162

 

Check Also

Umberto Eco

UMBERTO ECO: „INTERNETUL L-A PROMOVAT PE IDIOTUL SATULUI CA PURTĂTOR DE ADEVĂR”

Scriitorul italian Umberto Eco, autorul celebrului roman “Numele trandafirului”, a decedat la vârsta de 84 …