miercuri , noiembrie 6 2024
Din 1 aprilie 2022 E-Factura devine OBLIGATORIU pentru firmele care activeaza in domeniul turistic

Din 1 aprilie 2022 E-Factura devine OBLIGATORIU pentru firmele care activeaza in domeniul turistic

Un aspect important și un termen pe care operatorii din Ho.Re.Ca trebuie să îl urmărească este e-factura și 1 aprilie 2022.

Prin una din O.U.G-urile de anul  trecut, structurile de cazare și agențiile de turism care primesc ca și modalitate de plată tichete de vacanță, ar avea obligația ca începând cu 1 aprilie 2022 să emită facturile pentru serviciile de cazare încasare astfel prin sistemul e-factura.

Pe lângă obligația de a utiliza e-factura pentru cazarea încasată cu vouchere de vacanță, prin O.U.G. 131//2021 mai apare o condiție de acceptare a acestei modalități de plată, respectiv condiția ca firma să nu aibă datorii la buget.

Referitor la obligația de a emite facturile prin sistemul e-factura, raportata ce  informații publice există date disponibile în acest moment,  pot face următoarele precizări legate de implementarea acestei obligații:

  • emiterea de facturi in sistemul e-factura presupune un sistem de facturare electronic conectat la serverul ANAF
  • este necesară înregistrarea societății în registrul gestionat de ANAF denumit REGISTRUL RO e-factura –
  • înrolarea se face prin SPV și cu semnătură electronică calificată a administratorului sau împuternicitului
  •   pentru facturarea în sistemul e-factura se poate utiliza  orice soft de facturare care s-a adaptat la noile cerințe de conectare cu serverul ANAF
  • factura odată emisă este validată nu mai poate suferi modificări, eventualele corecții se vor face prin stornare
  • orice beneficiar al unei facturi emise în sistem e-factura își va putea descărca din SPV xml aferent facturilor emise pe numele său cu condiția să fie înrolat în sistemul e-factura

Această obligativitate, de a emite facturi de cazare prin e-factura pentru beneficiari care încasează cu vouchere de vacanță, intervine în luna aprilie, luna în care este și Sărbătoarea Paștelui, una din perioadele de vârf din industria ospitalității.

În acest moment, există câteva dificultăți de implementare și va trebui urmărit dacă acest termen va fi amânat sau dacă vor apărea modificările tehnice necesare:

  • în acest moment  din informațiile existente  înrolarea in e-factura se face prin semnătura electronică calificată prin SPV (care este unica) ceea ce presupune că persoana împuternicita pentru e-factura primește acces pe tot ceea ce înseamna SPV , eu personal nu imi dau seama cum poate fi delegată in activitățile angajatului de la recepție emiterea de facturii in sistemul e-factura și dacă această delegare ii dă acces salariatului în SPV-ul societății. Din funcționalitatea SPV-ul în acest moment nu rezultă încă modificări din care să se intuiască modificări prin care s-ar putea da acces doar pe e-factura sau drepturi limitate unui utilizator.
  • dacă exista obligativitatea pentru a emite facturi în sistemul e-factura pentru facturile de cazare încasate cu tichete de vacanta aceasta obligativitate este numai pentru acest tip de tranzacție ( factură de servicii pentru care încasarea este cu tichete de vacanta) sau se extinde asupra tuturor serviciilor de cazare sau asupra întregii activități?  Pentru ca unitatea de cazare are doar o modalitate diferita de încasare și nu facturează un alt tip de serviciu

În ceea ce privește, obligativitatea e-factura pentru serviciile turistice încasate cu vouchere de vacanță, apar câteva aspecte tehnice de analizat:

1.Dubla Fiscalizare

Având în vedere faptul că „tichetul de vacantă ”  este un substitut de numerar, așa cum este definit în OG 28/1999 și că există obligativitatea emiterii bonului fiscale pe care se face mențiunea modului de încasare, care va fi modalitatea  de emitere și conținutul facturii prin e-factura  raportat la prevederile art. 319 alin. 10 CF pct.96 din norme ?

97. (…) Pe facturile emise și achitate pe bază de bonuri fiscale emise conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 28/1999, republicată, cu modificările ulterioare, nu este necesară menționarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, fiind suficientă mențiunea conform bon fiscal nr./data.

În fapt și în drept pentru încasările cu substitute de numerar (tichete de masă, tichete de vacantă) operatorul economic are obligație utilizării casei de arcat conform O.G. 28/1999 și casa de marcat este conectată la serverul A.N.A.F. , emiterea unei facturi în sistemul e-factura pare a fi o dubla fiscalizare sau dublă raportare

2. Modificări în softurile de facturare nereglementate

Având în vedere că pentru utilizatorii de case de marcat în Codul Fiscal la art.319 alin.10, prin excepție, nu există obligativitatea emiterii de factură decât la solicitarea clientului și in plus la pct.97 din NM  este specificat modul derogatoriu de întocmire a facturii adică fără elementele obligatorii de la art.319 alin.20 cum va trebui emisă această factură ? Vor fi necesare modificări ale softurilor operaționale și ale sistemelor de raportare?

Important de menționat este că tichetele de vacanță: 

  •   sunt bonusuri care pot fi acordate salariaților atât din sistemul public cât și din sistemul privat
  • nu se datorează contribuții sociale pentru voucherele de vacanță
  • sunt cheltuieli deductibile fiscal
  • valoarea maximă care poate fi acordată este de 6 salarii minime pe economie, care pentru anul 2022 înseamna 6X2.550 lei, respectiv 15.300 lei – o suma semnificativă
  • pot fi utilizate numai pentru  turismul intern, servicii de cazare, masă si alte servicii ocazionate de recuperarea forței de muncă
  • acordarea tichetelor cadou nu este obligatorie, este opțiunea angajatorului în funcție de buget și politica de personal.

Să fim atenți la tot ceea ce înseamnă e-factura, pentru că va fi unul din mijloacele cele mai utile în digitalizarea proceselor de achiziție și vânzare.

Temeiuri legale:

O.U.G. 131/2021 din 17 decembrie 2021privind modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru prorogarea unor termene

Legea 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare cu modificările ulterioare

About Admin

Check Also

Constanta, Mamaia, Eforie, Costinesti

Intalnire de forta cu Asociatiile Patronale

La Eforie, despre Constanta, Mamaia, Eforie, Costinesti si restul Dobrogei! Intalnire de forta, azi, la …

Nu puteți copia conținutul acestei pagini