marți , aprilie 16 2024
Asociatia Patronala Costinesti

Cu ANAF nu e de gluma, pregateste actiuni in forta: se poate ajunge in situatia in care un contribuabil este controlat fara sa stie

Campania de controale comune ale ANAF cu Inspectia Muncii, pentru ”prevenirea” muncii nedeclarate si proiectul-pilot pentru realizarea de controale in timp real, planificat sa se deruleze in viitorul apropiat, pentru imbunatatirea conformarii voluntare sunt doua dintre cele mai recente proiecte anuntate de autoritatea fiscala romana. De altfel, ANAF a vorbit si despre cresterea cu 10% a numarului de inspectii fiscale pana la finele anului 2025, dar si despre majorarea colectarii cu 2,5 puncte procentuale din PIB in acelasi interval de timp si reducerea decalajului de colectare a TVA, prioritati prevazute, de altfel, de Planul National de Rezilienta si Redresare a Romaniei. Care sunt masurile pe care se bazeaza Autoritatea sa isi realizeze obiectivele si pe care ar trebui sa le cunoasca si contribuabilii?

Indicatori de risc. ANAF a creat o structura specifica de management al riscului, care, cel putin in teorie, ar trebui sa ajute la eficientizarea inspectiilor fiscale prin crearea de clase de risc, in functie de care urmeaza ca toti contribuabilii sa fie planificati pentru inspectia fiscala. Conform raportului de activitate al ANAF pe anul 2020, Directia de Management al Riscului a testat deja aproximativ 100 de indicatori de risc, urmand ca, pana la sfarsitul lui 2022, sa ii definitiveze pe aceia in functie de care se vor stabili clasele de risc. Momentan, pentru activitatea de inspectie fiscala se folosesc doar 11 indicatori de risc, a caror analiza este obligatorie inaintea inceperii unei inspectii fiscale. De asemenea, la acest moment, procedura in urma careia un contribuabil este clasificat ca fiind cu grad de risc fiscal mare, este netransparenta, neputand fi contestata.

Informatii din CBCR. Strategia ANAF mentioneaza intre obiective si intensificarea actiunilor de control in domeniul preturilor de transfer, inclusiv prin gestionarea eficienta a informatiilor obtinute ca urmare a utilizarii instrumentelor de cooperare administrativa, cum este raportarea tara cu tara sau Country-by-Country Reporting. In practica, insa, nu este clar cum foloseste ANAF informatiile din aceste raportari, menite, in principal, sa evalueze potentialele riscuri asociate preturilor de transfer si cum identifica acele tinte pentru controalele vizand prerturile de transfer.

Modul in care inspectorii fiscali colecteaza informatii, cum selecteaza afacerile cu risc fiscal crescut si le inspecteaza este in permanenta transformare in ultimii ani, interpretarea umana fiind completata, mai nou, si de analize de date. In schimb, ceea ce evidentiaza practica este ca ANAF isi va intensifica si mai mult actiunile de control.

Mai ingrijoratoare decat cresterea volumului de inspectii fiscale sunt, insa, schimbarile in modalitatile de abordare a inspectiilor fiscale in domeniul preturilor de transfer si in volumul informatiilor solicitate de catre ANAF. Astfel, companiile care opereaza in Romania ar trebui sa se intrebe daca sunt pregatite adecvat pentru a raspunde nu doar rapid si cu incredere, ci, mai ales, intr-un mod cat mai cuprinzator la intrebarile detaliate din zona preturilor de transfer adresate de ANAF. Vedem din ce in ce mai mult din partea ANAF nu numai solicitari de informatii detaliate privind preturile de transfer (care, insa, uneori nu sunt disponibile pentru societatile din Romania care sunt parte a unui grup de multinationale), dar si contestari ale profilelor functionale si de risc ale companiilor romanesti.

Cititi mai mult pe manager.ro

About Admin

Check Also

Din 1 aprilie 2022 E-Factura devine OBLIGATORIU pentru firmele care activeaza in domeniul turistic

Din 1 aprilie 2022 E-Factura devine OBLIGATORIU pentru firmele care activeaza in domeniul turistic

Un aspect important și un termen pe care operatorii din Ho.Re.Ca trebuie să îl urmărească este …

Nu puteți copia conținutul acestei pagini